بررسی میزان کلر زه‌آب اراضی کشاورزی شهرستان باوی برای استفاده مجدد در آبیاری
کد مقاله : 1064-IHA
نویسندگان
جواد ظهیری *1، محمد دخیلی1، میترا چراغی1، شهرام مرادی2
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2سازمان آب و برق
چکیده مقاله
کمبود منابع آب و کاهش کیفیت آن به‌صورت یک مشکل فزاینده در سطح جهان در حال گسترش است. بخش کشاورزی به‌عنوان بیش‌ترین مصرف‌کننده آب، نقش بسزایی در کاهش منابع آب شیرین دارد. یکی از راهکارهای کاهش استفاده از منابع آب شیرین در بخش کشاورزی، استفاده تلفیقی از زه آب حاصل از کشاورزی با آب شیرین کانال‌ها در مناطق مناسب که زه آب از کیفیت مناسبی برخوردار است، می‌باشد. هدف اساسی در استفاده مجدد از زه آب، کاهش مقادیر رهاشده آن است، به‌طوری‌که هم‌زمان بتوان از آن برای آبیاری و یا مصارف دیگر استفاده کرد. به‌طورمعمول، زه آب‌ها در مقایسه با آب آبیاری از کیفیت پایین‌تری برخوردار هستند اما در مناطق دچار کمبود آب آبیاری، استفاده از زه آب برای تکمیل منابع آب از اهمیت خاصی برخوردار است. منطقه موردمطالعه در شهر ملاثانی دارای وسعت 73/91 هکتار بوده که به 7 قطعه 12 هکتاری تقسیم شده است و به‌صورت کرتی آبیاری سطحی می‌شود. نتایج آزمایشات زه‌آب کشاورزی نشان داد که در تمام ماه‌های نمونه‌برداری، کمترین میزان کلر در زهکش 1 و بیشترین میزان کلر در زهکش 3 مشاهده می‌شود. در نتیجه می‌توان چنین بیان نمود که با افزایش فاصله زهکش از رودخانه، میزان کلر افزایش می یابد.
کلیدواژه ها
زهاب کشاورزی، منابع آب، استفاده تلفیقی، کلر
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر